İpek Bilgisayar - İpek Yazılım ve Bilgisayar Hiz.San.Tic.Ltd.Şti.

Bollinger Bandı Göstergesi

Bollinger bandı ve bollinger bandı ile kurulan sistemler hep dikkatimi çekmiştir. Formasyonları tanımlamak için kullandığım bu göstergeyi bir de John Bollingerin kendi kitabından ve kendi yazdığım bir kaç gösterge paylaşmak istedim.
%b göstergesi
(C-BBandBot(C,20,S,2))/(BBandTop(C,20,S,2)-BBandBot(C,20,S,2));
0;
1
Bu göstergenin amacı bollinger bandını farklı bir gözle görebilmek 0 ile 1 çizgisi arasında hareket eden bu gösterge fiyat 1 değerini alıyorsa fiyat bollinger bandın üstüne değmiş 0 gösteriyorsa alt banda değmiş olduğunu anlıyoruz. Aynı mantıkla %10 1 değerini aşmış olması ise fiyatın bollinger bandının dışına %10 taşmış olduğu anlaşılıyor. Şimdi bu özel göstergeyi kullanabileceğimiz alanlara gelelim:
Mesela fiyat yerine RSI, MFI veya özel hacim göstergelerini data olarak kullandığımızı düşünelim.
Örneğin RSI
a:=RSI(c,14);
(a-BBandBot(a,50,S,2.1))/(BBandTop(a,50,S,2.1)-BBandBot(a,50,S,2.1));
0;
1
Hacim olarak MFI
a:=MFI(10);
(a-BBandBot(a,40,S,2))/(BBandTop(a,40,S,2)-BBandBot(a,40,S,2));
0;
1
Aslında görüntü tek başına hoş değil ama hacim göstergelerinin de %b sini almak durumu değiştiriyor.
Başta görüntü hoş değil dedim ama bize öğretilene göre Mutlu dedim bunu. Yani bollinger bandın üstüne deyince sat alta deyince al mantığının yanlışlığıdır.
John Bollinger bandların kullanımı konusunda üst banda değmesi durumunda sat yapılmaması gerektiği eğer hacim destekliyorsa aksine alım yapılması gerektiğinden bahsediyor. Hacim desteklemiyorsa satılması gerektiğinden bahsediyor.
Ben şahsen bollinger bandları RSI ve Hacim göstergelerinin %b’lerine bakarak karar veriyorum. Bu özel göstergeleri bir kez oluşturup sistem içerisinde de çok rahat kullanabiliyorsunuz. Şimdilik küçük bir resim paylaşayım

Google Plus ile Paylaş

Kısaca: Yasin İPEK

Borsa, Forex Teknik Analist
    BLOGGER YORUMLARI
    FACEBOOK YORUMLARI

0 Comments:

Yorum Gönder